תענית אסתר: לא יום העגונות, אלא יום העגינות

שיתוף ב facebook
שיתוף
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
תענית אסתר: לא יום העגונות, אלא יום העגינות

תענית אסתר נקבע כיום העגונות, ולא בכדי. אסתר המלכה היתה כבולה בקשר נישואין לא רצוי, אבל אותה אסתר המלכה, היה לה האומץ לעמוד מול המלך ולהתחנן על שחרור עמה מגזרות המן, והיא סמל ומופת לעצמאות נשית.
נשים לא מוכנות להיות כבולות במערכת יחסים שהן אינן מעוניינות בהן, ולא חשוב מאיזו סיבה. צעקת הנשים נשמעה, ואכן בשנים האחרונות ישנה מודעות ציבורית גדולה לסוגיה של מסורבות גט ועגינות נשים.

המודעות הזו תרמה לפתרונות שמצאו בתי הדין לבעיה (פקודות מאסר, סנקציות, שיימינג וכד'). בהנהלת בתי הדין פועלת יחידת מיוחדת לצורך התרת עגינות בארץ ובחו"ל ע"י איתור הבעלים שנעלמו.

על פי דו"ח סיכום של הנהלת בתי הדין הרבניים, בשנת 2022 היחידה הצליחה להשיג גט ל- 187 נשים שבעליהן נעלמו בארץ ובחו"ל.

מבלי להמעיט בחומרה של עגינות נשים, יש לתת את הדעת לכך שיש גם עגינות גברים, וסוגיה זו נמצאת פחות במודעות הציבורית, וממילא גם בית הדין הרבני פחות מוצא לה פתרונות.

אמנם אצל גבר יש אפשרות של היתר נישואין, אולם זה תהליך שבמרבית המקרים קשה מאוד וארוך מאוד, ובית הדין ממעט להשתמש בו, ובנוסף צריך לקחת בחשבון שאצל דתיים וחרדים היתר נישואין לא פותר את הבעיה.

היה לנו לקוח חרדי מבני ברק שאשתו סירבה להתגרש למרות שחויבה לכך, ולאחר תהליך ארוך וקשה הוא קיבל היתר נישואין, אבל זה לא עזר לו. נשים לא רצו להינשא לו אף שהיה בידו היתר נישואין, עד שלא יהיה גרוש בפועל.
לכן הפתרון של היתרי נישואין הוא פתרון לא תמיד מספק. על פי דו"ח הנהלת בתי הדין הרבניים, בשנה האחרונה ניתן בסך הכל היתר נישואין אחד! נתון שאינו מספק וודאי אינו פותר את הבעיה בכללותה.

על פי החוק, יש לבית הדין הרבני סמכות להטיל סנקציות, כולל מאסר, גם על נשים, בהבדל אחד, שנקיטה בסנקציות נגד נשים טעונה אישור של נשיא בית הדין הרבני הגדול, והטלת סנקציות כנגד גברים אינה טעונה אישור כזה.

בפועל, בתי הדין נזהרים מנקיטת סנקציות כנגד נשים. כך, בעוד גבר מעגן יישלח למאסר, הרי שעד היום היתה אישה אחת אשר הוטלה נגדה סנקציה של מאסר עקב כך שסירבה לקבל גט. על פי הנתונים שפורסמו ע"י הנהלת בתי הדין, בשנת 2022 ניתנו 249 החלטות נגד 41 סרבני גט, מול 14 החלטות כנגד 4 סרבניות גט.

אף אדם לא צריך להיות מעוגן, ולא משנה אם הוא גבר או אישה. מחובתנו לדאוג לכך שלא יהיו עגונות וגם לא יהיו עגונים.

מעתה לא עוד "יום העגונות" אלא "יום העגינות". תופעה פסולה שיש להוקיעה בלי קשר למי המעגן.

עו"ד צפית דיבון קצובר

מגשרת מוסמכת מטעם המרכז הארצי לגישור של לשכת עורכי הדין. בעלים במשותף של משרד עורכי דין העוסק בדיני משפחה וירושה מזה 40 שנה.

* האמור בתוכן דלעיל אינו תחליף לייעוץ משפטי. כל העושה שימוש במאמרים משפטיים באתר, עושה כן באחריותו ועל דעת עצמו.

לייעוץ משפטי אישי